Uitvaartverzekering

Score+13623

Een uitvaartverzekering is een van de meest voorkomende verzekeringen in Nederland. Deze verzekering keert pas uit, zoals de naam al aangeeft, op het moment dat u komt te overlijden. Eigenlijk is dit dus een levensverzekering met een onbepaalde looptijd waarmee u uzelf kunt verzekeren voor de uitvaart. Echter is het ook mogelijk om een verzekering af te sluiten die geld uitkeert. Hoe dan ook, een uitvaartverzekering zorgt er in ieder geval voor dat u uw nabestaanden niet achterlaat met de kosten van uw begrafenis of crematie.

De zogenaamde natura uitvaartverzekering zorgt ervoor dat er, indien u komt te overlijden, goederen worden uitgekeerd. Welke goederen er precies worden uitgekeerd is van te voren vastgesteld tussen de verzekeraar en de verzekerde. Zo kan de uitkering bijvoorbeeld bestaan uit een kist of een urn, of bijvoorbeeld een volledig verzorgde uitvaart waarin de koffie en die rouwkaarten inbegrepen zijn. Daarnaast kan het zijn dat u specifieke wensen heeft over bijvoorbeeld een exclusieve rouwauto of lunch. Op basis van de wensen van degenen die de verzekering wil afsluiten wordt en dan vervolgens een begroting gemaakt waarna de maandelijkse premie kan worden vastgesteld.

Het grote voordeel van deze verzekering is dat u tijdens uw leven uw wensen met betrekking tot uw uitvaart al vast kunt laten leggen. Hierdoor bent u ervan verzekerd dat uw uitvaart goed geregeld is. Bovendien maakt u het voor uw nabestaanden een stuk gemakkelijker omdat ze nu niet alles hoeven te regelen. Een enkel telefoontje naar de uitvaartverzekering is vaak al genoeg om ervoor te zorgen dat alles regelt wordt. Een groot nadeel is echter wel dat de verzekeraar de complete uitvaart regelt en dat er hierdoor uiteraard gebruik gemaakt wordt van de diensten van de verzekeraar zelf. Daarnaast kan het zijn dat de familie toch extra eisen heeft voor de uitvaart, waardoor de begroting dus niet helemaal juist was waardoor een aanvullende nota kan volgen.

Als u niet van plan bent om ruim van te voren uw uitvaart al vast te leggen kunt u ervoor kiezen om een uitvaartverzekering af te sluiten. Deze verzekering keert het vooraf afgesproken bedrag uit indien u komt te overlijden. Afhankelijk van uw uitvaart wensen en het bedrag waarvoor de verzekering is afgesloten is het mogelijk om met dit bedrag de uitvaartkosten te voldoen en eventueel zelfs nog wat geld achter te laten voor de nabestaanden. Houdt er echter wel rekening mee dat over deze uitkering vaak ook nog belasting moet worden betaald.

Het grote voordeel van deze vorm van verzekeren is dat er geld wordt opgebouwd. Met andere woorden, de polis heeft altijd een waarde en het is mogelijk om deze waarde af te kopen. Bovendien is het mogelijk dat het kapitaal groeit door bijvoorbeeld een winstdeling van de maatschappij. Het grootste voordeel van deze vorm van verzekeren is echter dat de nabestaanden zelf kunnen bepalen hoe het geld wordt uitgegeven en hoe de uitvaart geregeld wordt. In tegenstelling tot de natura uitvaartverzekering kunnen zij hierdoor niet verplicht worden om met een bepaalde maatschappij in zee te gaan, hierdoor is het dus mogelijk om van maatschappij te wisselen indien deze niet aan de wensen voldoet.