Solliciteren

Score+7774

Misschien komt u net van school of wie weet heeft u wel reeds gewerkt maar bent u door omstandigheden zonder werk komen te zitten. In dat geval zult u er rekening mee moeten houden dat u opnieuw zult moeten gaan solliciteren. Het is natuurlijk niet leuk om uzelf opnieuw te moeten verkopen, maar het kan wel nieuwe deuren voor u openen en misschien zelfs de toegangspoort zijn tot een interessante en boeiende job met doorgroeimogelijkheden. Er dient een beetje inspanning gedaan te worden om bij het juiste bedrijf aan de slag te kunnen, maar uiteindelijk zullen uw inspanningen zeker en vast worden beloond. In dit artikel vertellen we u alles wat u moet weten wanneer u van plan bent om te gaan solliciteren.

Maak een duidelijke, overzichtelijke CV
Het opmaken van een zogenaamde CV (niet te verwarren met de C4!) is in eerste instantie niet meteen eenvoudig. U dient rekening te houden met alles wat u in uw leven tot op vandaag heeft gedaan. Alles wat ook maar in zekere zin relevant kan zijn voor het werk dat u van plan bent te doen dient in uw CV te worden opgenomen. Laat ons in eerste instantie beginnen met uw scholing. Waar bent u naar school geweest, welke richtingen heeft u gevolgd en vooral welke diploma’s heeft u behaald? Hoewel deze laatste niet altijd noodzakelijk is wordt er vandaag de dag meer gekeken dan alleen een diploma u heeet en kan het nooit kwaad er één op zak te hebben. Vermeld ze dus duidelijk op uw CV, zeker wanneer u solliciteert bij bijvoorbeeld een stedelijke instelling of de overheid.

Vervolgens is het belangrijk om duidelijk te maken wat uw taalkundige vaardigheden zijn. Zeker in een land waar meerdere talen worden gesproken kan het nuttig zijn dit te vermelden, maar ook wanneer u een job wenst te doen waarbij veel contact met bijvoorbeeld buitenlandse partijen plaatsvindt. Toekomstige werkgevers willen ook graag van u horen waarom u gemotiveerd bent om bij hen te werken en of u eventueel in het verleden reeds ervaring heeft opgedaan bij bepaalde bedrijven. Ervaring kan vandaag de dag heel aanzienlijk doorwegen in het eindoordeel van het bedrijf waarbij u gaat solliciteren. Dat kan echter ook een omgekeerde werking hebben. Hoe meer ervaring hoe duurder u in de meeste gevallen zult zijn en daar is niet ieder bedrijf naar op zoek. Toch in ieder geval zeker vermelden.

Naast bovenstaande worden vaak eveneens een aantal bijkomstigheden gevraagd zoals een foto. U bent niet verplicht om deze te geven, maar de werkgever kan er wel naar vragen. Voor bepaalde jobs als modellenwerk kan een foto wel degelijk de doorslaggevende factor zijn die zal bepalen of u al dan niet bij hen aan de slag kunt. Er wordt eveneens van uw verwacht dat u, uw persoonlijke gegevens op uw CV vermeld. Een goede CV is de sleutel tot een goede job. Ga er dus niet te snel overheen en probeer een zo duidelijk en volledig mogelijk document op te stellen.

Hoe solliciteren?
Er zijn vandaag de dag verschillende eenvoudige mogelijkheden om een afspraak te kunnen maken met potentiële werkgevers. Denk hierbij aan sollicitaties die in plaatselijke kranten worden geplaatst, websites waarop werkgevers op zoek gaan naar nieuwe werknemers, interimkantoren, etc. Aarzel ook niet om zelf eens contact op te nemen met een aantal bedrijven wanneer u een specifieke voorkeur heeft om ergens aan de slag te gaan. Ook dat kan er immers voor zorgen dat u snel een job vindt waar u zich goed bij voelt!