Sollicitatiegesprek

Score+10455

Als u een bedrijf heeft gevonden en daar wilt werken, dan moet u solliciteren. Solliciteren is het contact zoeken met een werkgever. Het doel van solliciteren is het presenteren van uzelf, zodat u wordt aangenomen voor de baan waarvoor u solliciteert. Solliciteren kan op drie manieren, afhankelijk van het bedrijf waar u gaat solliciteren. U kunt schriftelijk solliciteren of via de email, telefonisch solliciteren of in persoon solliciteren. Als het laatste het geval is, dan gaat u op sollicitatiegesprek.

Voordat u op sollicitatiegesprek kan, moet u een sollicitatiebrief sturen naar het bedrijf waarvoor u wilt werken. Hierin moet uw motivatie staan en uw curriculum Vitae. Het kan zijn dat u meer informatie moet geven over bepaalde onderwerpen, zoals werkstages, referenties en werkgeverservaring. Na het schrijven en versturen van de brief of email ontvangt u een ontvangstbevestiging. De toekomstige werknemer of baas bekijkt vervolgens alle binnengekomen sollicitaties en selecteert daaruit de mensen die hij of zij het meest geschikt vindt. De mensen die worden geselecteerd, mogen op sollicitatiegesprek komen.

Een sollicitatiegesprek is een gesprek tussen u en uw toekomstige baas of werkgever. Meestal begint het gesprek over de normen en waarden van het bedrijf, maar het Curriculum Vitae van de sollicitant is meestal de basis van het gesprek. Zo kan uw toekomstige werkgever of baas zien wat voor ervaring u heeft en of deze baan bij u past. U moet uzelf gaan presenteren en u moet uw motivatie en enthousiasme laten zien.

Vaak is spontaniteit en eerlijkheid belangrijk tijdens een sollicitatiegesprek, maar er zijn een aantal vragen waar u van te voren goed over na moet denken, voordat u het sollicitatiegesprek aangaat. Één van de meest gestelde vragen is: ‘Waarom wilt u bij ons werken?’ Hierbij kan u denken aan wat voor arbeid u gaat verrichten en wat u motiveert. Ook zal er naar uw sterke en zwakke punten gevraagd worden en waar u wel en niet goed in bent.

Bepaalde bedrijven kiezen ervoor om meerdere gesprekken te voeren met de sollicitanten en dat er sollicitanten afvallen. Het kan ook zijn dat u een assessment moet volgen. Dit is een beoordelingsprogramma dat sommige sollicitanten en werknemers moeten volgen om voor een bepaalde functie te worden aangenomen of om te bepalen of bepaalde sollicitanten over ontwikkelbare talenten beschikken. Een assessment bestaat uit verschillende testen, rollenspellen en simulaties. Hoe een assessment is opgebouwd en hoe het verloopt, ligt aan het bedrijf waar u solliciteert. Meestal zijn er intelligentie- en persoonlijkheidstesten die de sollicitanten moeten maken. Daarnaast komen vaak groepsvaardigheidstesten, stressbestendigheidtesten en soms ook werksimulaties van toepassing.

Tijdens het sollicitatiegesprek kan uw toekomstige werkgever of baas aangeven dat hij of zij genoeg weet. Meestel krijgt u een aantal dagen later een brief of wordt u gebeld waarin wordt verteld of u bent aangenomen of niet. Het komt ook voor dat uw toekomstige baas of werkgever aan het einde van het sollicitatiegesprek laat weten dat u al bent aangenomen. Zolang u maar gemotiveerd bent en laat blijken dat u de juiste persoon bent voor de baan, dan wordt u zeker aangenomen.