Overgewicht

Score+1223

Overgewicht is een probleem waar velen mee te kampen hebben. Ongeveer een kwart van de wereldbevolking is te zwaar. De 1 kan er makkelijk van af, de ander weer niet. Het percentage dat op dieet is, is heel groot. Bij een vrouw bestaat 25% van het lichaamsgewicht uit vet en bij een man is dat 17%. Daarnaast reizen er vele problemen op, die je gezondheid in de weg staan. Een beetje zwaar zijn, kan niet veel kwaad, maar als het een iets te hoge overgewicht is, dan kan het wel een probleem worden. Je gewrichten bijvoorbeeld kunnen dat zware gewicht niet aan.

En denk daarbij vooral aan je knieën. Je gewrichten zullen het ook laten merken als ze iets te belast worden. Overgewicht is een overmatige energieopslag in de vorm van vet. De voornaamste oorzaak is te veel eten, andere oorzaken zijn een lage basale stofwisseling, genetische factoren, emotionele problemen, stofwisselingsafwijkingen als een schildklieraandoening, steroïde- of insulinegebruik.

Ziektes die overgewicht kunnen veroorzaken; ouderdomsuikerziekte, hart en vaat ziekten, daarnaast kan je cholesterol gehalte en je bloeddruk stijgen. En de meeste mensen die te zwaar zijn en deze ziekte verschijnselen vertonen, kunnen dan aan een dieet doen.

Daarnaast zijn er mensen die gewoon afvallen omdat ze vinden dat ze iets te zwaar zijn of voor de bovengenoemde reden. Voor deze mensen geldt dan ook dat ze niet te snel moeten afvallen, omdat het een jojo effect kan veroorzaken. Dat wil zeggen dat als je heel snel afvalt, je ook heel snel weer aankan komen (schommeling van gewicht). Daarnaast kan je het verschillende dieet mogelijkheden toepassen die er tegenwoordig toepasbaar zijn.

 

Je zou ook kunnen uitrekenen of je een gezond gewicht hebt. Een voorbeeld als volg:

Stel je bent 20, dan kun je de berekening van de Quetelet Index gebruiken. Ook deze methode is weer alleen een globale indicatie of je een gezond gewicht hebt. Deel je lichaamsgewicht door de lengte (meters) in het kwadraat: 

Stel, je bent 180 cm lang en weegt 75 kilo: 
Dat is dan 1.8 meter x 1,8 meter = 3,24 
75:3,24=23 
Een uitkomst van 23 betekend een gezond gewicht.

Uitkomst
14 – 17 ondergewicht: kans op lichamelijke klachten
18 – 24 uitstekend!
25 – 29 iets te zwaar, maar niet zwaar genoeg om te moeten afvallen 
30 – 45 ernstig overgewicht, wat risico’s oplevert voor je gezondheid