Opstalverzekering

Score+34375

Een opstalverzekering lijkt in grote mate op een inboedelverzekering maar het grote verschil is dat een opstalverzekering de onroerende zaken die bij het huis horen verzekerd zijn. Dus bijvoorbeeld dingen als een parketvloer, een schutting, een schuur of bijvoorbeeld de centrale verwarming. Bovendien dekt deze verzekering ook de schade aan de woning zelf, dus bijvoorbeeld de schade aan de muren, aan de deuren of aan schade aan het fundament van de woning. Deze schade kan bijvoorbeeld veroorzaakt worden door brand, wateroverlast of natuurrampen, echter is dit wel afhankelijk van welke verzekering u heeft afsloten. Er zijn drie verschillende vormen van opstalverzekering waarop de meeste van de verschillende opstalverzekeringen te herleiden zijn. Dit zijn de standaarddekking, de uitgebreide dekking en de all-risk verzekering.

De standaardverzekering biedt dekking aan schade die veroorzaakt door ondermeer brand en ontploffing. Daarnaast bent u verzekerd tegen enkele vormen van natuurschade zoals blikseminslag, vallende bomen, water en storm. Met deze vorm van verzekeren bent u zelfs verzekerd tegen schade die veroorzaakt wordt door vandalisme. Als u beter verzekerd wilt zijn kunt u ervoor kiezen om een uitgebreide dekking te nemen. Met deze dekking bent u ook verzekerd tegen onder meer schroei- en smeltschade. Daarnaast bent u ook verzekerd tegen de kosten van het breekwerk om bijvoorbeeld een probleem met de waterleiding op te sporen.

Als u totaal geen risico wilt nemen met de verzekering van uw opstal, kunt u het beste een all risk opstal verzekering afsluiten. Deze verzekering biedt dekking tegen iedere vorm van onverwachte schade. Echter biedt deze verzekering, in tegenstelling tot de inboedelverzekering, geen dekking voor schade die veroorzaakt wordt door vandalisme of natuurrampen. De dekking van de verschillende vormen van inboedelverzekeringen kan echter ook verschillen per aanbieder, kijk daarom eerst goed naar de voorwaarden van de verzekeraar voordat u een verzekering afsluit.

De woning wordt bij een opstalverzekering vaak verzekerd op basis van de herbouwwaarde. Dus de kosten die gemaakt moeten worden om het pand opnieuw op te bouwen. Eigenlijk bent u dus verzekerd ten opzichte van de nieuwwaarde van de woning en niet tegen de vervangingswaarde. Echter kan het ook zijn dat de premie wordt vastgesteld op basis van de gezinssamenstelling omdat de opstalverzekering een verzekering is voor het hele gezin. Het kan ook zijn dat de waarde kan variëren op basis van het soort woning of de postcode van de locatie van woning. Zo is het verzekeren van de opstal van een huis in een grote stad vaak iets duurder dan het verzekeren van de opstal in een huis op het platteland. Ook als u in een houten huis woont of in een huis met een rieten dak kan het zijn dat de premie iets wat hoger uitvalt omdat er dan meer kans is op brandschade.

De kosten voor de opstalverzekering kunnen vaak flink oplopen indien u in een bijzonder pand woont met bijvoorbeeld een rieten dak of een in een houten huis. Echter geeft een opstalverzekering meestal een gerust gevoel, bestaan er verschillende dekkingsvormen en bovendien is er een ruim aanbod van verzekeraars. ?