Online solliciteren

Score+28855

De tijd dat u voor solliciteren de deur uit moest is min of meer verleden tijd. Waarom min of meer? Wel, het mag dan wel mogelijk zijn om het sollicatieproces deels via het internet te kunnen doorlopen, in de meeste gevallen zal er u alsnog gevraagd worden om langs te gaan bij het bedrijf waarbij u aan de slag wil om u voor te stellen. Het blijft voor de werkgever immers belangrijk dat hij ten minste één keer persoonlijk contact heeft gehad met de potentiële werknemer om te zien wie er nu echt voor hem wil komen werken. In dat opzicht is er door de jaren heen nog maar weinig veranderd. De indruk die iemand maakt in het echte leven is immers niet te vervangen door een online applicatie of zelfs door een telefoongesprek. We vertellen er u in dit artikel graag meer over.

Stap 1: bij wie wil u gaan solliciteren?
Als eerste dient u zichzelf de vraag te stellen bij wie u wenst te solliciteren. U zult deze keuze natuurlijk deels moeten maken aan de hand van de diploma’s waarover u beschikt en aan de hand van eventuele opgedane ervaring(en). U kunt een aantal potentiële werkgevers op een eenvoudige manier op zoeken door in één van de verschillende zoekmachines heel eenvoudig “solliciteren” in te typen. Het vervolg zal zijn dat u een lijst zal krijgen met mogelijke kanalen om in contact te kunnen komen met uw potentiële werkgever. Anderzijds kunt u met een beetje inspanning ook wel openstaande vacatures vinden bij verschillende bedrijven die eventueel interessant voor u kunnen zijn. Zoek maar eens op vacature in combinatie met een bepaald beroep en u zult er van schrikken hoeveel reactie u zult ontvangen.

Stap 2: aan welke vereisten voldoet u?
Vandaag de dag dient u er wel rekening mee te houden dat het aanbod vaak kleiner is dan de vraag naar de werk. In zekere zin lijkt dit negatief voor u, maar dat hoeft in de praktijk niet zo te zijn. Een bakker heeft immers geen nood aan iemand met een opleiding tot beursmakelaar en een makelaarskantoor kan niks aanvangen met iemand die voor bakker heeft gestudeerd. Daarom dient u goed na te gaan over welke kwalificaties u beschikt om bij een bepaald bedrijf aan de slag te kunnen gaan. Welke diploma’s heeft u, heeft u reeds ervaring in een bepaald segment van de zakenwereld, etc. Let er voor op dat verschillende bedrijven flinke eisen koppelen aan hun vacatures. Wanneer u niet aan deze eisen kunt voldoen bent u vaak op voorhand verloren.

Stap 3: verkoop uzelf
Het nut van een goede CV hoeft zeker niet meer duidelijk gemaakt te worden. Een CV dient er voor te zorgen dat u zichzelf op een efficiëntere en vooral overtuigendere manier kunt verkopen aan het bedrijf waar u voor wil gaan werken. Neem in uw CV alle informatie op die enig sinds relevant kan zijn voor de job waarvoor u gaat solliciteren. Hou hierbij rekening met uw ervaring, diploma’s, de talen die u spreekt, etc. Alles wat ook maar een beetje in uw voordeel speelt dien er in vermeld te worden. Als u dan ook nog eens een goede indruk maakt bij een persoonlijk interview dan heeft u veel kans dat de zaak geklonken is. Zo eenvoudig kan solliciteren dan weer zijn als u er een beetje werk in wil stoppen.

Stap 4: gefeliciteerd met uw nieuwe job
Als we de voorgaande drie stappen gaan bekijken dan zien we dat online solliciteren eigenlijk niet zoveel afwijkt van gewoon solliciteren. De gang van zaken is immers exact hetzelfde. U dient te zoeken naar een nieuwe werkgever (stap 1), u dient voor uzelf uit te maken welke feiten u op tafel kunt gooien om de potentiële werkgever te overtuigen van uw kwaliteiten (stap 2) en uiteindelijk dient u (vaak in een persoonlijk gesprek) met behulp van uw CV de potentiële werkgever te overtuigen om u in dienst te nemen. Alleen het eerste proces en met een beetje geluk het tweede kan dus online gebeuren, maar er zal altijd persoonlijk contact nodig zijn om aan een nieuwe job te raken.