Dit is het ergste jargon in de zorg

Score0

Altijd als ik me afvraag of mijn strijd tegen jargon en jeukwoorden nog wel zin heeft, kijk ik even op de ‘zorglulkoekbingo’ op Twitter en dan weet ik weer waar ik het allemaal voor doe.

Die ‘bingo’ is een lijst van ‘borstkankeractivist’ Désirée Hairwassers met jeukwoorden uit de zorg als ‘platform’, ‘aanjaagteam’ en ‘taskforce’ – al die nieuwe praatclubjes die de zorg vaak nóg bureaucratischer maken. Of woorden als ‘gekanteld werken’, ‘zelfredzaamheidmatrix’ en ‘intersectorale kwaliteitskaders’ die niemand begrijpt. Of open deuren als ‘dialoog gestuurde zorg’ (zorg is toch altijd door gesprekken ‘gestuurd’?), ‘maatwerk’ (of wil je liever zorg die NIET bij de patiënt past?), ‘kwalitatieve zorg’ (nee, doe maar slechte zorg), ‘zorgpaden’ (de paden op, de lanen in) en ‘ervaringsprofessional’ (zeg gewoon…

Lees het hele bericht