De invloed van alcohol

Score+24558

Het alcoholgebruik neemt steeds toe in Nederland, vooral onder de studenten. Op de meeste feesten staat alcohol op tafel. Men ziet alcohol als een opwekkend middel, omdat veel mensen na het drinken van alcohol spraakzamer worden en vrolijker. (In ieder geval vertellen ze soms meer dan hun lief is). Dit komt niet omdat alcohol een stimulerend effect heeft, maar omdat alcohol de remmingen verdooft waardoor je je losser gaat gedragen. Alcohol heeft een verdovende werking op je lichaam. De werking van alle organen wordt vertraagd. Te veel alcohol in je lichaam betekent dat je vitale hersenfunctie die je ademhaling en je hartfunctie regelen worden verdoofd, en dat kan tot bewusteloosheid leiden.

Alcohol in je lichaam:
Alcohol wordt via je maag en je dunne darm opgenomen in het bloed. Door het bloed wordt alcohol over je gehele lichaam verspreid. Zit er voedsel in je maag dan duurt de opname van alcohol langer. De opgenomen alcohol wordt dan via het bloed verdeeld over het totale hoeveelheid lichaamsvocht. Als je zwaarder weegt, heb je meer lichaamsvocht dan een lichter iemand. Dat betekent dat bij dezelfde hoeveelheid alcohol een zwaarder iemand een lager promillage heeft dan een lichter iemand. Ruim 95% van alle alcohol in je lichaam wordt door je lever afgebroken. Een kleine 5% van de alcohol wordt via je urine, je adem en je zweet uitgescheiden.

Doordat alcohol je nieren aanzet tot een verhoogde activiteit verliest je lichaam na alcohol gebruik extra veel water. Dit verlies van vocht is een van de oorzaken van het krijgen van een kater. En dan heb je de volgende dag zoveel moeri ke pira (hoofdpijn).Andere oorzaken zijn: giftige werking van aceetaldehyde (eerste afbraak product van alcohol). Nu een beetje chemie.
Alcohol (ethanol C2H5OH). Als alcohol wordt afgebroken ontstaat aceetaldehyde,een stof die nog giftiger en schadelijker is dan alcohol zelf.Aceetaldehyde wordt omgezet in azijnzuur en dat wordt afgebroken tot koostofdioxide en water.

Alcohol en de hersenen:
Alcohol heeft een verdovende werking op je centrale zenuwstelsel. Alcohol lost op in het membraan van je zenuwcel en verstoort je normale chemische reacties (in de cel). Afhankelijk van de plaats en de functie van de cel kunnen zeer uitlopende gevolgen op korte en lange termijn optreden. Het drinken van alcohol heeft invloed op alle hersens functies. Overmatig gebruik van alcohol veroorzaakt:

Je kan bijvoorbeeld een Black-out krijgen :
Een black-out is een stoornis van het korte termijn geheugen, die al kan optreden na het drinken van veel alcohol bij één gelegenheid.

Het kritisch denken kan afnemen :
Het gaat hier om dat, functies zoals kritisch en analytisch denken verzwakken. Ook de flexibiliteit neemt af.

Alcohol en seksualiteit:
Invloed die alcohol op mannen heeft:

Overmatig alcoholgebruik verlaagt bij de man de testosteronspiegel in het bloed en dat kan ertoe leiden dat men geen erectie of zaadlozing (Oei!) krijgt. Omdat alcohol de remmingen wegneemt, kan het wel leiden tot een verhoogde seksuele opwinding.

Invloed die alcohol op vrouwen heeft:
Bij vrouwen stijgt de testosteronspiegel na drankgebruik waardoor seksuele opwinding ontstaat (hyperactief mang!). In combinatie met de ontremmende werking van alcohol kan dit leiden tot escapades waar veel vrouwen later spijt van hebben. Overmatig alcoholgebruik verstoort ook de cyclus van de vrouw. Probleemdrinksters hebben daarom vaak menstruatieproblemen.

Als zwangere vrouwen alcohol gebruiken kan dit schadelijk zijn voor het ongeboren kind (o.a geestelijke achterstand, groeigebreken, gezichtsafwijkingen). Ook kunnen er miskramen voorkomen. Ook als je borstvoeding geeft is het niet verstandig om alcohol te gebruiken,want via het moedermelk komt alcohol in het lichaam van de baby.

Invloed op rijvaardigheid:
Alcohol vermindert je waarneming, je ziet minder wat er om je heen gebeurd. En voor je het weet…*CRASH*! Botsing!
Je reactievermogen vertraagd, de controle over je been – en armspieren gaan achteruit, waardoor je later reageert dan normaal.
Je concentratie neemt af, de verdovende invloed van alcohol maakt dat je minder goed oplet.
Overmoedigheid, onder invloed denk je meer te kunnen en neem je meer risico’s. 

Alcohol doet niet veel kwaad als het bij 1á 2 glazen blijft per dag. Dit zou zelfs een beschermend effect kunnen hebben voor het ontstaan van hart en vaat ziekten. Harde bewijzen die ontbreken echter.

Er zijn dus de nodige nadelen verbonden aan (overmatig) alcoholgebruik…daarom: Geniet, maar drink met mate.