
Communicatieve vaardigheden
Een slechte collegiale relatie kan een leuke, afwisselende baan doen lijken in een vreselijke baan.
Wanneer je problemen hebt op het gebied van een slechte collegiale relatie, die te wijten is aan onduidelijke takenverdeling, onvoldoende bekwaamheid of simpelweg door mentaliteitsverschillen tussen collega’s onderling, dan is het tijd om in te grijpen en om je communicatieve vaardigheden te bewijzen.
Wees duidelijk over de takenverdeling
Wanneer je taken niet duidelijk zijn voor je, doe je er verstandig aan om met je leidinggevende te praten. Wanneer eenmaal je taken helder zijn, ben je in staat efficiƫnt je werk te verrichten. Daarnaast ben je in staat een verstandshouding en vertrouwensrelatie met je leidinggevende op te bouwen. De leidinggevende kan namelijk op zijn beurt aangeven wat er van jou verwacht wordt. Hierdoor worden de communicatiestoornissen tussen jou en de leidinggevende verkleind.
Praat met je leidinggevende en collega’s
Praten met je leidinggevende stelt je in de gelegenheid de beweegredenen van je leidinggevende beter te begrijpen. Dit geldt eveneens voor gesprekken met collega’s die tot doel hebben duidelijkheid te scheppen. Op deze manier kunnen er mogelijkheden gecreĆ«erd worden, waardoor het werken als prettig wordt ervaren.
Vaardigheden
Wanneer je weinig tot geen ervaring hebt in bepaalde ‘werkonderdelen’, kan je deze onderdelen natuurlijk leren door ze te delen met je collega’s, die wel ervaring ermee hebben. Praten met collega’s, die al ervaring hebben, zal zeker bijdragen aan je bekwaamheid.
{mosloadposition advert9}
Maak mentaliteitsverschillen bespreekbaar
In de gevallen waarin er meningsverschillen zijn met je collega’s dien je ze op een professionele wijze bespreekbaar te maken. Breng het onderwerp naar voren en praat erover. Laat het niet zo zijn dat je ze verdedigt of aanvalt, de bedoeling is juist elkaar op de hoogte te stellen van het feit dat ieder individu een verschillende kijk heeft op de zaken. Leer ook de kunst van het onderhandelen met mensen die moeilijk zijn en situaties die moeilijk zijn.
Door aan te geven waarom je iets vervelend vindt, kan er begrip getoond worden door je collega. “Ik kan mijn werk niet op tijd afronden, omdat ik steeds onderbroken word om koffie te halen.” Zoiets zegt veel meer dan wanneer je kwaad reageert. Probeer ook een oplossing aan te dragen wanneer je een probleem voorlegt. “Ik zal koffie voor jullie halen wanneer ik mijn brief heb afgerond.” Maak duidelijk hoe het voor beide partijen een positieve bijdrage kan opleveren. Is iedereen tevreden, dan werkt het voor allen prettig. Indien je hiertoe in staat bent, heb je je communicatieve vaardigheden goed gebruikt. .